Szakács képzés

Szakács
(Tagozatkód: 0083)

SZAKKÖZÉPISKOLA

A szakiskolák helyébe lépő szakközépiskolákban az első három év után szakmai vizsgát tehetnek a diákok, majd további két év alatt felkészülhetnek az érettségire.

Szakképesítés megnevezése: Szakács

A szakképesítés azonosító száma: 34 811 04

Szakmacsoport: 18. Vendéglátás-turisztika

Szakképzési évfolyamok száma: 3

Elméleti képzési idő aránya: 30%
Gyakorlati képzési idő aránya: 70%

Az összefüggő nyári szakmai gyakorlat időtartama: 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra

Felvétel: A tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs, egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.

Kizárólag a tanulmányi eredmény figyelembe vételével vesszük fel a szakgimnáziumi, szakközépiskolai képzéseinkre jelentkező tanulókat. A hozott pontok alapján elérhető maximális 60 pont az alábbiakból áll össze: – figyelembe vett tantárgyak a 7. év végi és a 8. félévi bizonyítványból: magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, biológia. Nem javasolt matematikából felmentett tanulók számára a vendéglátás-turisztika szakmacsoport.

Kimenet:

  • OKJ 34 811 04 Szakács szakképesítés

Képzés időtartama: 3 év

Kiemelten oktatjuk:
Vendéglátó gazdálkodás, ételkészítési ismeret, élelmiszerismeret, fogyasztóvédelem, szakmai idegennyelv.

  • Általános élelmiszerismeret, fogyasztóvédelem
  • Szakmai idegen nyelv
  • Ételkészítési ismeretek alapjai elmélet
  • Ételkészítési ismeretek alapjai gyakorlat
  • Ételkészítési ismeretek elmélet
  • Ételkészítési ismeretek gyakorlat

A gyakorlatra is építünk:

Előkészítési és ételkészítési gyakorlat, az ételkészítés sajátos területei (pl. hidegkonyhai készítmények, hazai és nemzetközi konyha jellegzetes ételei, hagyományos éttrend és alkalmi menüsor összeállítása, különleges és új konyhatechnikák).
Diákjainknak lehetősége van az intézmény tanéttermében, tankonyhájában, valamint vendéglátó egységekben a legmagasabb szintű szakmai tudás elsajátítására.
Tanulóink rendszeresen részt vesznek a különböző városi rendezvények lebonyolításának segítésében, mely kiváló gyakorlati tapasztalatot jelent számukra.

A szakképesítés megszerzésével a következő tevékenységek elvégzésére lesz képes:

  • étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani
  • az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni
  • felmérni a meglévő készletek mennyiségét
  • rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni
  • előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket
  • nyersanyagokat előkészíteni
  • különféle ételeket készíteni
  • az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni
  • különleges ételkészítési technikákat alkalmazni
  • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
  • nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni
  • technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni

MIÉRT VÁLASZD A KOSSUTHOT?

  • Nincs felvételi vizsga!
  • Frekventált, belvárosi helyszín, könnyen megközelíthető!
  • Diákcentrikus légkör!
  • Családias környezet, segítő, támogató, türelmestanári kar!
  • Ingyenes korrepetálási lehetőség!
  • Szakmai versenyek, rendezvények, tréningek,utazások, kiállítások!
  • Piacképes szakmai ismeret!
  • Tanulmányi ösztöndíj a hiányszakmákban!