SZAKKÉPZŐ ISKOLAI KÉPZÉSEINK
SZAKKÉPZŐ ISKOLA 3 ÉV
TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ÁGAZAT
Tagozatkód: 0082
Ágazati alapoktatást követően választható szakmák:
(9. évfolyam végén, sikeres ágazati alapvizsga letétele után)
PINCÉR-VENDÉGTÉRI SZAKEMBER
A szakma megnevezése: Pincér-vendégtéri szakember
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 04
A képzés időtartama: 3 év
- évfolyam: turizmus-vendéglátás ágazati alapoktatás
- A 10. és 11. évfolyam: szakirányú oktatás, tanulók lehetőség szerint duális szakmai oktatásformájában, vállalatoknál, vállalkozóknál, valós munkakörnyezetben tudják elsajátítani a szakmai ismereteket.
- A duális képzésben résztvevő tanulókkal a munkáltató szakképzési munkaszerződést köt, amely alapján a tanuló munkabérre
- Az összefüggő nyári szakmai gyakorlat időtartama: a 10. évfolyamot követően 175 óra
Felvétel: A tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs, egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.
Kizárólag a tanulmányi eredmény figyelembe vételével vesszük fel a technikumi, szakképző iskolai képzéseinkre jelentkező tanulókat. A hozott pontok alapján elérhető maximális 60 pont az alábbiakból áll össze: – figyelembe vett tantárgyak a 7. év végi és a 8. félévi bizonyítványból: magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, biológia. Nem javasolt matematikából felmentett tanulók számára a turizmus-vendéglátás ágazat.
Kiemelten oktatjuk:
- Vendégtéri ismeretek, felszolgálási ismeretek
- Étel-, italismeret
- Étel és ital érzékenységek, allergiák
- Értékesítési ismeretek
- Étlap és itallap szerkesztésének marketing szempontjai
- Gazdálkodási ismeretek
- Rendezvényszervezési ismeretek
A gyakorlatra is építünk: Terítési, felszolgálási, értékesítési gyakorlat (pl. különböző felszolgálási módok, különleges éttermi munka, étlapszerkesztés, étrend összeállítás, rendezvényszervezés).
Diákjainknak lehetősége van az intézmény tanéttermében, pincérkabinetében, valamint vendéglátó egységekben a legmagasabb szintű szakmai tudás elsajátítására.
Tanulóink rendszeresen részt vesznek a különböző városi rendezvények lebonyolításának segítésében, mely kiváló gyakorlati tapasztalatot jelent számukra.
A szakma megszerzésével a következő tevékenységek elvégzésére lesz képes:
- az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni
- az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában
- munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
- felszolgálni, fogadni, leültetetni a vendéget, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
- a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
- megszervezni a saját munkáját, a felszolgálandó étel és ital minőségét, mennyiségét és hőmérsékletét figyelemmel kísérni
- számlákat készíteni
- átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozását ellenőrizni, elszámolást készíteni
- idegen nyelven rendelést felvenni
A szakmatanulást pénzbeli juttatásokkal is ösztönzik
A szakképzésben tanulók tanulmányaik idején különféle pénzbeli juttatásokat kaphatnak megfelelő tanulmányi eredmény esetén, de egyszerre csak egyféle juttatásra jogosultak:
- az iskolai tanulmányok és esetleges iskolai tanműhelyi gyakorlat idején ösztöndíjat, amelynek mértéke a tanulmányi eredménytől függ,
- a duális képzésben pedig szakképzési munkaszerződés keretében a gyakorlati képzést végző vállalat, vállalkozás munkabért és további egyéb juttatásokat biztosít számukra,
- a végzősök tanulmányaik sikeres befejezése esetén, ha befejezik a képzést és szakmát szereznek, egyszeri pályakezdési juttatást is kaphatnak.
https://szakkepzes.ikk.hu/szakmakartyak/szakmak/pincer-vendegteri-szakember
SZAKÁCS
A szakma megnevezése: Szakács
A szakma azonosító száma: 4 1013 23 05
A képzés időtartama: 3 év
- évfolyam: turizmus-vendéglátás ágazati alapoktatás
- A 10. és 11. évfolyam: szakirányú oktatás, tanulók lehetőség szerint duális szakmai oktatásformájában, vállalatoknál, vállalkozóknál, valós munkakörnyezetben tudják elsajátítani a szakmai ismereteket.
- A duális képzésben résztvevő tanulókkal a munkáltató szakképzési munkaszerződést köt, amely alapján a tanuló munkabérre
- Az összefüggő nyári szakmai gyakorlat időtartama: a 10. évfolyamot követően 175 óra
Felvétel: A tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs, egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.
Kizárólag a tanulmányi eredmény figyelembe vételével vesszük fel a technikumi, szakképző iskolai képzéseinkre jelentkező tanulókat. A hozott pontok alapján elérhető maximális 60 pont az alábbiakból áll össze: – figyelembe vett tantárgyak a 7. év végi és a 8. félévi bizonyítványból: magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, biológia. Nem javasolt matematikából felmentett tanulók számára a turizmus-vendéglátás ágazat.
Kiemelten oktatjuk:
- Előkészítés és élelmiszerfeldolgozás
- Konyhai berendezések-gépek ismerete, kezelése, programozása
- Ételkészítés-technológiai ismeretek
- Ételek tálalása
- Nemzetközi ételismeret
- Gazdálkodási ismeretek
A gyakorlatra is építünk: Ételkészítési ismeretek, az ételkészítés sajátos területei (pl. hidegkonyhai készítmények, hazai és nemzetközi konyha jellegzetes ételei, hagyományos éttrend és alkalmi menüsor összeállítása, különleges és új konyhatechnológiák).
Diákjainknak lehetősége van az intézmény tanéttermében, tankonyhájában, valamint vendéglátó egységekben a legmagasabb szintű szakmai tudás elsajátítására.
Tanulóink rendszeresen részt vesznek a különböző városi rendezvények lebonyolításának segítésében, mely kiváló gyakorlati tapasztalatot jelent számukra.
A szakképesítés megszerzésével a következő tevékenységek elvégzésére lesz képes:
- étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani
- az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni
- felmérni a meglévő készletek mennyiségét
- rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni
- előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket
- nyersanyagokat előkészíteni
- különféle ételeket készíteni
- az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni
- különleges ételkészítési technikákat alkalmazni
- a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
- nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni
- technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni
A szakmatanulást pénzbeli juttatásokkal is ösztönzik
A szakképzésben tanulók tanulmányaik idején különféle pénzbeli juttatásokat kaphatnak megfelelő tanulmányi eredmény esetén, de egyszerre csak egyféle juttatásra jogosultak:
- az iskolai tanulmányok és esetleges iskolai tanműhelyi gyakorlat idején ösztöndíjat, amelynek mértéke a tanulmányi eredménytől függ,
- a duális képzésben pedig szakképzési munkaszerződés keretében a gyakorlati képzést végző vállalat, vállalkozás munkabért és további egyéb juttatásokat biztosít számukra,
- a végzősök tanulmányaik sikeres befejezése esetén, ha befejezik a képzést és szakmát szereznek, egyszeri pályakezdési juttatást is kaphatnak.
https://szakkepzes.ikk.hu/szakmakartyak/szakmak/szakacs
MIÉRT VÁLASZD A KOSSUTHOT?
- Nincs felvételi vizsga!
- Frekventált, belvárosi helyszín, könnyen megközelíthető!
- Diákcentrikus légkör!
- Családias környezet, segítő, támogató, türelmes tanári kar!
- Ingyenes korrepetálási lehetőség!
- Szakmai versenyek, rendezvények, tréningek, utazások, kiállítások!
- Piacképes szakmai ismeret!
- Ösztöndíj!