Turizmus-vendéglátás ágazati képzés

TECHNIKUM

(korábban szakgimnázium)

Érettségi bizonyítvány és technikusi oklevél

                         Technikusi vizsga= emelt szintű érettségi   ->   Felsőoktatás

TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ÁGAZAT

0081 kód (5 év)       5 1013 23 08              Vendégtéri szaktechnikus

0085 kód (5 év)       5 1013 23 06              Szakács szaktechnikus

0084 kód (5év)        5 1015 23 07              Turisztikai technikus

Szakmairány választható: Idegenvezető
Turisztikai szervező

Felvétel: A tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs, egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.

Kizárólag a tanulmányi eredmény figyelembe vételével vesszük fel a technikumi, szakképző iskolai képzéseinkre jelentkező tanulókat. A hozott pontok alapján elérhető maximális 60 pont az alábbiakból áll össze: – figyelembe vett tantárgyak a 7. év végi és a 8. félévi bizonyítványból: magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, biológia. Nem javasolt matematikából felmentett tanulók számára a turizmus-vendéglátás ágazat.

 

Idegennyelv-oktatás: angol, német

A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne. A megszerezhető technikusi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít, az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit.

Mit kínálunk?

  • Turizmus-vendéglátás ágazati alapoktatás
  • Gazdasági gondolkodásmód kialakítása
  • Szakmai műveltség megalapozása
  • Szakirányú technikusi oktatás
  1. évfolyam után szakmaválasztás:

VENDÉGTÉRI SZAKTECHNIKUS

 

  • Informatika a vendéglátásban
  • Rendezvényszervezés
  • Vendégtéri ismeretek
  • Felszolgáló szakmai ismeretek
  • Értékesítési ismeretek
  • Étel-, italismeret
  • Vendéglátó vállalkozások működtetése
  • Üzleti menedzsment
  • Vállalkozási ismeretek
  • Marketing és protokoll
  • Összefüggő nyári gyakorlat: 11. évfolyam végén 175 óra, 12. évfolyam végén 200 óra

SZAKÁCS SZAKTECHNIKUS

  • Informatika a vendéglátásban
  • Élelmiszerismeret
  • Konyhai berendezések, gépek ismerete, kezelése, programozása
  • Ételkészítés
  • Ételek tálalása
  • Nemzetközi ételismeret
  • Üzleti menedzsment
  • Vállalkozási ismeretek
  • Marketing és protokoll
  • Konyhavezetési ismeretek, élelmezésvezetői ismeretek
  • Összefüggő nyári gyakorlat: 11. évfolyam végén 175 óra, 12. évfolyam végén 200 óra

TURISZTIKAI TECHNIKUS

 

Turisztikai szervező szakmairány

 

  • Beszerzés és értékesítés (utazásszervezés, szállásközvetítés, Magyarország világörökségi helyszínei …)
  • Üzleti kalkuláció és költséggazdálkodás
  • Fogyasztói magatartás
  • Reklám és vásárlásösztönzés, ügyfélkapcsolatok
  • Üzleti menedzsment a turizmusban
  • Turizmusmarketing és protokoll
  • Országismeret magyar nyelven (kulturális turizmus, egészségturizmus, bor- és gasztronómia)
  • Összefüggő nyári gyakorlat: 11. évfolyam végén 175 óra, 12. évfolyam végén 200 óra

Idegenvezető szakmairány

 

  • Beszerzés és értékesítés (utazásszervezés, szállásközvetítés, Magyarország világörökségi helyszínei …)
  • Üzleti kalkuláció és költséggazdálkodás
  • Fogyasztói magatartás
  • Reklám és vásárlásösztönzés, ügyfélkapcsolatok
  • Idegenvezetés
  • Turizmusmarketing és protokoll
  • Országismeret idegen nyelven (kulturális turizmus, egészségturizmus, bor- és gasztronómia)
  • Összefüggő nyári gyakorlat: 11. évfolyam végén 175 óra, 12. évfolyam végén 200 óra

 

 

Gyakorlatorientált oktatás a szakmai képzéseknek megfelelően:

Vendéglátó szaktechnikus:

  • Felszolgálás, értékesítés, terítés, éttermi kínálat tervezése, rendezvényszervezés, marketing

Szakács szaktechnikus:

  • Ételkészítés, különleges technológiák, speciális ételek (mentes, kímélő), menük (heti, alkalmi…) összeállítása, rendezvényekkel kapcsolatos teendők

Turisztikai technikus:

  • A szállodák üzleti világa, a szálláshelyek típusai, vendégfogadás és rendezvények protokollja, idegenvezetői adminisztráció…
  • Az ország turisztikai termékkínálata és turisztikai fejlesztési lehetőségei.
  • Marketingtervezés, turisztikai marketingeszközök, arculatépítés
  • Turisztikai szolgáltatások értékesítési követelményei

Szakmai és nyári gyakorlat a képzések szerint (vendéglátó egységek, utazási irodák, turisztikai szolgáltatók, szállodák, szálláshelyek)

Gyakorlatorientált oktatás:

A szakmatanulást pénzbeli juttatásokkal is ösztönzik

A szakképzésben tanulók tanulmányaik idején különféle pénzbeli juttatásokat kaphatnak megfelelő tanulmányi eredmény esetén, de egyszerre csak egyféle juttatásra jogosultak:

  • az iskolai tanulmányok és esetleges iskolai tanműhelyi gyakorlat idején ösztöndíjat, amelynek mértéke a tanulmányi eredménytől függ,
  • a duális képzésben pedig szakképzési munkaszerződés keretében a gyakorlati képzést végző vállalat, vállalkozás munkabért és további egyéb juttatásokat biztosít számukra,
  • a végzősök tanulmányaik sikeres befejezése esetén, ha befejezik a képzést és szakmát szereznek, egyszeri pályakezdési juttatást is kaphatnak.

MIÉRT VÁLASZD A KOSSUTHOT?

  • Nincs felvételi vizsga!
  • Frekventált, belvárosi helyszín, könnyen megközelíthető!
  • Diákcentrikus légkör!
  • Családias környezet, segítő, támogató, türelmes tanári kar!
  • Ingyenes korrepetálási lehetőség!
  • Szakmai versenyek, rendezvények, tréningek, utazások, kiállítások!
  • Ingyenes szakmaszerzési lehetőség!
  • Piacképes szakmai ismeret!
  • Ösztöndíj!
  • Emelt szintű érettségi felkészítés a felsőoktatási továbbtanulás érdekében!

A jövőd záloga a piacképes szakma! Gyere a Kossuthba!