Turisztika

Turisztika ágazat
(Tagozatkód: 0084)

TECHNIKUM
(korábban szakgimnázium)

Érettségi bizonyítvány és technikusi oklevél

Technikusi vizsga= emelt szintű érettségi -> Felsőoktatás

0084 kód

Tanulmányi terület: TURISZTIKA ÁGAZATI OKTATÁS

Képzés időtartama: 5 év

Megszerezhető szakképesítés:

54 812 04 Turisztikai technikus

Felvétel: A tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs. Kizárólag a tanulmányi eredmény figyelembe vételével vesszük fel a szakgimnáziumi, szakközépiskolai képzéseinkre jelentkező tanulókat. A hozott pontok alapján elérhető maximális 60 pont az alábbiakból áll össze: – figyelembe vett tantárgyak a 7. év végi és a 8. félévi bizonyítványból: magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, biológia.

Felvehető létszám: 28

Idegennyelv-oktatás: angol, német

Mit kínálunk?

  • Turisztikai erőforrások, vendéglátó ismeretek,
  • Gasztronómia gyakorlata, szálláshely ismeretek, szállodaipar, szállodák;
  • Kommunikáció, protokoll, üzleti kommunikáció,
  • Gazdasági folyamatok a turizmusban, marketing, ügyvitel,
  • Utazásszervezés, turisztikai vállalkozások, rendezvényszervezés,
  • Szállodai adminisztráció és gyakorlata, szállodai tevékenységek
  • Szakmai műveltség megalapozása
    • Turizmusföldrajz
    • Magyarország idegenforgalmi természeti adottságai, történelmi és egyéb adottságai
    • Világörökségek
    • Kultúr – és vallástörténet
    • Étel-ital ismeret, magyar és nemzetközi gasztronómia, borvidékek
    • Protokoll és etikett; protokollrendezvények, vendégfogadás, nemzetközi protokoll
    • Szakmai idegen nyelv, tárgyalástechnikák, üzleti levelezés
    • Turizmus elmélete, rendszere
    • Marketingtervezés, országimázs
    • Információ-technológia alkalmazás a turizmusban, weblapkészítés
    • Turisztikai vállalkozások
    • Vállalkozási alapismeretek
    • Szállodai adminisztráció
    • Szállodai adminisztráció gyakorlata
    • Szállodai alapismeretek
    • Szállodai kommunikáció

Gyakorlatorientált oktatás:

A szállodák üzleti világa, a szálláshelyek típusait, azok jellegzetességei; a szállodai munkafolyamatok, tevékenységi körök, vendégfogadás és rendezvények protokollja, szállodai szolgáltatások.

A vendéglátás tárgyi és személyi feltételei, üzlettípusok jellemzőit, a vendéglátás piaci kínálata.

Az ország turisztikai termékkínálata és turisztikai fejlesztési lehetőségei.

Marketingtervezés, turisztikai marketingeszközök, arculatépítés

Turisztikai szolgáltatások értékesítési követelményei (szálláshely, étkezés, közlekedés, utasbiztosítás, útikönyvek, térképek, stb.)

A 10. évfolyamot követő szakmai gyakorlat szakmai tartalma: Turizmusföldrajzi ismeretek (10 óra), Kultúr- és vallástörténeti értékek Magyarországon (10 óra), Társalgási protokoll (50 óra), Magyar és nemzetközi gasztronómia (20 óra), Társalgás, információ közvetítés idegen nyelven (50 óra).

A 11. évfolyamot követő szakmai gyakorlat szakmai tartalma: Vendégfogadás (30 óra), Művészettörténeti stílusok fontosabb megjelenési formái (10 óra), Magyar és nemzetközi gasztronómia (10 óra), IKT gyakorlati alkalmazása a turizmusban (10 óra), Társalgás, információ közvetítés idegen nyelven (70 óra), Adatszolgáltatás, statisztikai adatok elemzése, programismeret (10 óra).

MIÉRT VÁLASZD A KOSSUTHOT?

  • Nincs felvételi vizsga!
  • Frekventált, belvárosi helyszín, könnyen megközelíthető!
  • Diákcentrikus légkör!
  • Családias környezet, segítő, támogató, türelmes tanári kar!
  • Ingyenes korrepetálási lehetőség!
  • Szakmai versenyek, rendezvények, tréningek, utazások, kiállítások!
  • Ingyenes szakmaszerzési lehetőség!
  • Piacképes szakmai ismeret!
  • Tanulmányi ösztöndíj!
  • Emelt szintű érettségi felkészítés a felsőoktatási továbbtanulás érdekében!

A jövőd záloga a piacképes szakma! Gyere a Kossuthba!