Nyílt nap, szakmai börze a Kossuthban
A program letölthető változata (pdf)
A Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szeretettel várja az egészségügy, a humán pályák, a vendéglátás és a turizmus iránt érdeklődő nyolcadikosokat, osztályfőnökeiket és szüleiket az iskola tematikus Nyílt napjára, melynek keretében az egyes tanulmányi területekről, az ágazati képzésekről, a szakmaszerzésről kaphatnak felvilágosítást.
3 fő profilja van az intézményünknek és e köré fűzzük fel a nyílt napot.
A szakgimnáziumi részen egészségügy, a turisztika és a vendéglátóipar ágazati képzés, szakközépiskolai részen pincér, szakács szakma tevékenységei.
A nyílt nap időpontja: 2018. november 16. péntek 8.30 – 10.30
A nyílt nap helyszíne: a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája FŐÉPÜLETE 6300 Kalocsa, Tomori Pál utca 10.
NYÍLT NAPI PROGRAMUNK
8.30 − 8.45 Vendégek érkezése, fogadása, REGISZTRÁCIÓ az iskola portáján
8.45 – 9.15 ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ: Iskolánk bemutatása, képzéseink – (az iskolai életről adunk képet, körbe vezetjük az érdeklődőket (nem tanítási órákat mutatunk be, hanem a szakmák sajátosságait); a felvételi elvek
9.15 – 10.30 INTERAKTÍV SZAKMAI BÖRZE, bemutató: az egyes ágazatok tevékenységének bemutatkozása külön standokon, – A Hungarikumok és az egészséges táplálkozás jegyében.
Iskolánk célja nemcsak a szakmai fogások elsajátítása, hanem a továbbtanulásra való felkészítés. A minőségi oktatás és a szakma találkozása.
A jövőd záloga a piacképes szakma!
Gyere a Kossuthba!
Üzenetünk lényege: „minőség, szakmaiság, műveltség, nemzetköziség”
Nemcsak tanítjuk, de neveljük is diákjainkat, azaz nemcsak oktatjuk az egészségüggyel kapcsolatos ismereteket, hanem egészséges életmódra nevelünk, ezért veszünk részt olyan rendezvényeken, mint pl.: Magyar Diáksport Napja
Használható tudás átadása a cél.
SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA: TURISZTIKA, VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZAT, PINCÉR, SZAKÁCS
- ÍZEK ÉS ILLATOK A KONYHÁBÓL – Ételkészítési gyakorlat megtekintése ÚJ MOBILKONYHÁNKON, ételkóstolás
- VÁGJ ÉS EDD! – vágási-darabolási technikák – ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSFALATOK AZ EGÉSZSÉGÉRT
- LEGYÉL A VENDÉGÜNK A KOSSUTH ÉTTERMÉBEN – LÁTVÁNYKONYHA, ÉLŐFELSZOLGÁLÁS, mindent a vendéglátásról a terített asztal mellett
- HUNGARIKUMOK A MAGYAR VENDÉGLÁTÁSBAN, TURIZMUSBAN – miről is tanulhatsz nálunk
- A MODERN VENDÉGLÁTÁS ESZKÖZEI – eszközbemutató, eszközfelismerés (játék)
- ISMERKEDÉS A TURIZMUS ÉS A VENDÉGLÁTÁS SZAKMA TERÜLETEIVEL.
- MUNKAKÖRÖK BEMUTATÁSA: üzletvezető, étteremvezető, pincér, szakács, pultos, rendezvényszervező, vendéglátásszervező, szállodai recepciós, turisztikai szervező és értékesítő – ízelítő a szakmából
- SZAKMAI DIVATBEMUTATÓ- Öltözz a jövődbe és örökítsd meg!
- TESZTELD AZ ITALOD! – Italfelismerési játék egy csöppnyi marketinggel – alkoholmentes üdítők ízvilága
- EGÉSZSÉG ÉS TÁPLÁLKOZÁS
- LÉPCSŐRŐL LÉPCSŐRE – TÁPLÁLÉKPIRAMIS ÉLŐBEN – „Az ételed az életed.” – Játék és tanulás
- „AZZÁ LESZEL, AMIT ESZEL!”- A jól kiválasztott élelmiszer egészségünk, ételeink, a vendéglátás alapja! Tudod, mit eszel?
SZAKGIMNÁZIUM: EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZAT
- ”CSAK EGY ÉLETED VAN… LAZULJ ÉRTE!”
Szűrések: Vércukor mérés, vérnyomás mérés, oxién szaturáció ellenőrzése, vércsoport meghatározás. Intamuscularis injekció adása szivacsba. Az infekció felszívása és beadás kipróbálása egy szivacspárnába. - KEREKESSZÉK KIPRÓBÁLÁSA: a folyósokon ki lehet próbálni a kerekesszék irányítását, az önálló közlekedést.
„Légy türelmes magaddal! A gyógyulás nem rövidtávfutás, hanem maratón; nem egy hatalmas ugrás, hanem kis lépések sorozata.” - ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS:
Újraélesztés: Eszköz nélküli BLS kipróbálása, megtanulása; automata defibrillátor használata
„Nemrég múltam tizenhét…. A szívem eddig nagyjából 900 millió alkalommal húzódott össze. Teljes kötelességtudattal és tévedhetetlenül teljesítve a feladatát, hogy életben tartson. Köszönöm, drága Szív, hogy elvégzed ezt a monoton munkát a kedvemért!”
Kötözések: sérülések, vérzések ellátása.
Műseb készítés: Szuper műsebeket készítünk, és megtanítjuk, hogyan lássák el az ilyen sérüléseket.
Tens- gép kipróbálása: A tens gépnek, ami elektromosan stimulálja az izmokat, számos jó hatása van pl: a fájdalom csillapítás. - CSECSEMŐGONDOZÁS: Csecsemő tartása, öltöztetése pelenkázása, fürdetése, hossz, súlymérés kipróbálása
- EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS: A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen avagy benned a brandek, s a trendek teremtenek rendet!” Trendi ételkóstolás egy kis keresztrejtvény megoldásért.
- MIRE HASZNÁLTÁK ANNO…? Egészségügyben használatos régi eszközök kiállítása.
A Bajai Szakképzési Centrum kalocsai tagintézményei közös, komplex nyílt napot tartanak, ezért kérjük a látogatókat, hogy mindkét tagintézmény programján vegyenek részt.
Igazolások kiadásának feltétele: mindkét tagintézmény programján való részvétel, így az igazolások átvételére 12.00 órától van lehetőség a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.
MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!
SZAKGIMNÁZIUM
0080 kód
Tanulmányi terület: EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZATI OKTATÁS
Képzés időtartama: 4 év + érettségi után 1 év
9-12. évfolyamon közismereti képzés, szakmai elméleti és gyakorlati oktatás (50-50%).
- évfolyam befejezésével közismereti és szakmai érettségi vizsga
Megszerezhető szakképesítés: érettségivel
52 720 01 általános ápolási és egészségügyi asszisztens.
Továbbtanulási lehetőség:
- + 1 év érettségi után: 13. évfolyam elvégzésével újabb OKJ bizonyítvány szerezhető:
54 723 02 gyakorló ápoló
- felsőoktatási intézményben
Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs egészségügyi követelményeknek való megfelelés szükséges.
0081 kód
Tanulmányi terület: VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATI OKTATÁS
Képzés időtartama: 4 év + érettségi után 1 év
9-12. évfolyamon közismereti képzés, szakmai elméleti és gyakorlati oktatás (40-60%).
- évfolyam befejezésével közismereti és szakmai érettségi vizsga
Megszerezhető szakképesítés: érettségivel 34 811 03 pincér
Továbbtanulási lehetőség:
- + 1 év érettségi után: 13. évfolyam elvégzésével újabb OKJ bizonyítvány szerezhető:
54 811 01 vendéglátásszervező
- felsőoktatási intézményben
Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.
0084 kód
Tanulmányi terület: TURISZTIKA ÁGAZATI OKTATÁS
Képzés időtartama: 4 év + érettségi után 1 év
9-12. évfolyamon közismereti képzés, szakmai elméleti és gyakorlati oktatás (40-60%).
- évfolyam befejezésével közismereti és szakmai érettségi vizsga
Megszerezhető szakképesítés: érettségivel 52 812 01 Szállodai recepciós
Továbbtanulási lehetőség:
- + 1 év érettségi után: 13. évfolyam elvégzésével újabb OKJ bizonyítvány szerezhető:
54 812 03 Turisztikai szervező, értékesítő.
- felsőoktatási intézményben
Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs.
SZAKKÖZÉPISKOLA
A szakiskolák helyébe lépő szakközépiskolákban az első három év után szakmai vizsgát tehetnek a diákok, majd további két év alatt felkészülhetnek az érettségire.
0082 kód
Tanulmányi terület: PINCÉR
Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.
Kimenet: OKJ 34 811 03 Pincér szakképesítés
Képzés időtartama: 3 év
0083 kód
Tanulmányi terület: SZAKÁCS
Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.
Kimenet: OKJ 34 811 04 Szakács szakképesítés
Képzés időtartama: 3 év
Gyakorlatorientált oktatás:
Egészségügy: saját „tankórház” – demonstrációs terem, elsősegélynyújtás, babysitter-vizsga lehetősége, csecsemő- és kisgyermekgondozás, szakmai és nyári gyakorlat (rendelőintézet, kórház, bölcsőde, idősek otthona).
Vendéglátóipar: ételkészítés, felszolgálás, értékesítés, terítés, éttermi kínálat tervezése, rendezvényszervezés, marketing, szakmai és nyári gyakorlat
(vendéglátó egységek).
Két idegen nyelv, üzleti idegen nyelv.
Turisztika: vendégfogadás, üzleti protokoll, marketing, turisztikai vállalkozások, szállodai tevékenységek, szállodai kommunikáció
Két idegen nyelv, szakmai idegen nyelv.
MIÉRT VÁLASZD A KOSSUTHOT?
- Nincs felvételi vizsga!
- Frekventált, belvárosi helyszín, könnyen megközelíthető!
- Diákcentrikus légkör!
- Családias környezet, segítő, támogató, türelmes tanári kar!
- Ingyenes korrepetálási lehetőség!
- Szakmai versenyek, rendezvények, tréningek, utazások, kiállítások!
- Ingyenes szakmaszerzési lehetőség!
- Piacképes szakmai ismeret!
- Tanulmányi ösztöndíj a hiányszakmákban!
- Emelt szintű érettségi felkészítés a felsőoktatási továbbtanulás érdekében!
Továbbtanulási kínálatunk intézményünkben
ingyenes nappali / esti tagozatos felnőttoktatás keretében
- Gyakorló ápoló OKJ 54 723 02
- Ápoló OKJ 55 723 01
- Szakács OKJ 34 811 04
- Vendéglátásszervező OKJ 54 811 01
- Vendéglátó-üzletvezető OKJ 35 811 02
- Idegenvezető OKJ 54 812 01