Nyílt nap, szakmai börze a Kossuthban

A program letölthető változata (pdf)

A Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szeretettel várja az egészségügy, a humán pályák, a vendéglátás és a turizmus iránt érdeklődő nyolcadikosokat, osztályfőnökeiket és szüleiket az iskola tematikus Nyílt napjára, melynek keretében az egyes tanulmányi területekről, az ágazati képzésekről, a szakmaszerzésről kaphatnak felvilágosítást.

3 fő profilja van az intézményünknek és e köré fűzzük fel a nyílt napot.

A szakgimnáziumi részen egészségügy, a turisztika és a vendéglátóipar ágazati képzés, szakközépiskolai részen pincér, szakács szakma tevékenységei.

A nyílt nap időpontja: 2018. november 16. péntek 8.30 – 10.30

A nyílt nap helyszíne: a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája FŐÉPÜLETE 6300 Kalocsa, Tomori Pál utca 10.

NYÍLT NAPI PROGRAMUNK

8.30 − 8.45     Vendégek érkezése, fogadása, REGISZTRÁCIÓ az iskola portáján

8.45 – 9.15  ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ: Iskolánk bemutatása, képzéseink – (az iskolai életről adunk képet, körbe vezetjük az érdeklődőket (nem tanítási órákat mutatunk be, hanem a szakmák sajátosságait); a felvételi elvek

9.15 – 10.30 INTERAKTÍV SZAKMAI BÖRZE, bemutató: az egyes ágazatok tevékenységének bemutatkozása külön standokon, – A Hungarikumok és az egészséges táplálkozás jegyében.

Iskolánk célja nemcsak a szakmai fogások elsajátítása, hanem a továbbtanulásra való felkészítés. A minőségi oktatás és a szakma találkozása.

A jövőd záloga a piacképes szakma!
Gyere a Kossuthba!

Üzenetünk lényege: „minőség, szakmaiság, műveltség, nemzetköziség”

Nemcsak tanítjuk, de neveljük is diákjainkat, azaz nemcsak oktatjuk az egészségüggyel kapcsolatos ismereteket, hanem egészséges életmódra nevelünk, ezért veszünk részt olyan rendezvényeken, mint pl.: Magyar Diáksport Napja

Használható tudás átadása a cél.

SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA: TURISZTIKA, VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZAT, PINCÉR, SZAKÁCS

  • ÍZEK ÉS ILLATOK A KONYHÁBÓL – Ételkészítési gyakorlat megtekintése ÚJ MOBILKONYHÁNKON, ételkóstolás
  • VÁGJ ÉS EDD! – vágási-darabolási technikák – ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCSFALATOK AZ EGÉSZSÉGÉRT
  • LEGYÉL A VENDÉGÜNK A KOSSUTH ÉTTERMÉBEN – LÁTVÁNYKONYHA, ÉLŐFELSZOLGÁLÁS, mindent a vendéglátásról a terített asztal mellett
  • HUNGARIKUMOK A MAGYAR VENDÉGLÁTÁSBAN, TURIZMUSBAN – miről is tanulhatsz nálunk
  • A MODERN VENDÉGLÁTÁS ESZKÖZEI – eszközbemutató, eszközfelismerés (játék)
  • ISMERKEDÉS A TURIZMUS ÉS A VENDÉGLÁTÁS SZAKMA TERÜLETEIVEL.
  • MUNKAKÖRÖK BEMUTATÁSA: üzletvezető, étteremvezető, pincér, szakács, pultos, rendezvényszervező, vendéglátásszervező, szállodai recepciós, turisztikai szervező és értékesítő – ízelítő a szakmából
  • SZAKMAI DIVATBEMUTATÓ- Öltözz a jövődbe és örökítsd meg!
  • TESZTELD AZ ITALOD! – Italfelismerési játék egy csöppnyi marketinggel – alkoholmentes üdítők ízvilága
  • EGÉSZSÉG ÉS TÁPLÁLKOZÁS
    • LÉPCSŐRŐL LÉPCSŐRE – TÁPLÁLÉKPIRAMIS ÉLŐBEN – „Az ételed az életed.” – Játék és tanulás
    • „AZZÁ LESZEL, AMIT ESZEL!”- A jól kiválasztott élelmiszer egészségünk, ételeink, a vendéglátás alapja! Tudod, mit eszel?

 

SZAKGIMNÁZIUM: EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZAT

  • ”CSAK EGY ÉLETED VAN… LAZULJ ÉRTE!”
    Szűrések: Vércukor mérés, vérnyomás mérés, oxién szaturáció ellenőrzése, vércsoport meghatározás. Intamuscularis injekció adása szivacsba. Az infekció felszívása és beadás kipróbálása egy szivacspárnába.
  • KEREKESSZÉK KIPRÓBÁLÁSA: a folyósokon ki lehet próbálni a kerekesszék irányítását, az önálló közlekedést.
    „Légy türelmes magaddal! A gyógyulás nem rövidtávfutás, hanem maratón; nem egy hatalmas ugrás, hanem kis lépések sorozata.”
  • ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS:
    Újraélesztés: Eszköz nélküli BLS kipróbálása, megtanulása; automata defibrillátor használata
    „Nemrég múltam tizenhét…. A szívem eddig nagyjából 900 millió alkalommal húzódott össze. Teljes kötelességtudattal és tévedhetetlenül teljesítve a feladatát, hogy életben tartson. Köszönöm, drága Szív, hogy elvégzed ezt a monoton munkát a kedvemért!”
    Kötözések: sérülések, vérzések ellátása.
    Műseb készítés: Szuper műsebeket készítünk, és megtanítjuk, hogyan lássák el az ilyen sérüléseket.
    Tens- gép kipróbálása: A tens gépnek, ami elektromosan stimulálja az izmokat, számos jó hatása van pl: a fájdalom csillapítás.
  • CSECSEMŐGONDOZÁS: Csecsemő tartása, öltöztetése pelenkázása, fürdetése, hossz, súlymérés kipróbálása
  • EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉS: A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen avagy benned a brandek, s a trendek teremtenek rendet!” Trendi ételkóstolás egy kis keresztrejtvény megoldásért.
  • MIRE HASZNÁLTÁK ANNO…? Egészségügyben használatos régi eszközök kiállítása.

A Bajai Szakképzési Centrum kalocsai tagintézményei közös, komplex nyílt napot tartanak, ezért kérjük a látogatókat, hogy mindkét tagintézmény programján vegyenek részt.
Igazolások kiadásának feltétele: mindkét tagintézmény programján való részvétel, így az igazolások átvételére 12.00 órától van lehetőség a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.

 

 MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!

 

SZAKGIMNÁZIUM

0080 kód

Tanulmányi terület: EGÉSZSÉGÜGY ÁGAZATI OKTATÁS

Képzés időtartama: 4 év + érettségi után 1 év

9-12. évfolyamon közismereti képzés, szakmai elméleti és gyakorlati oktatás (50-50%).

  1. évfolyam befejezésével közismereti és szakmai érettségi vizsga

Megszerezhető szakképesítés: érettségivel

52 720 01 általános ápolási és egészségügyi asszisztens.

Továbbtanulási lehetőség:

  • + 1 év érettségi után: 13. évfolyam elvégzésével újabb OKJ bizonyítvány szerezhető:

54 723 02 gyakorló ápoló

  • felsőoktatási intézményben

 

Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs egészségügyi követelményeknek való megfelelés szükséges.

 

0081 kód

Tanulmányi terület: VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATI OKTATÁS

Képzés időtartama: 4 év + érettségi után 1 év

9-12. évfolyamon közismereti képzés, szakmai elméleti és gyakorlati oktatás (40-60%).

  1. évfolyam befejezésével közismereti és szakmai érettségi vizsga

Megszerezhető szakképesítés: érettségivel 34 811 03 pincér

Továbbtanulási lehetőség:

  • + 1 év érettségi után: 13. évfolyam elvégzésével újabb OKJ bizonyítvány szerezhető:

54 811 01 vendéglátásszervező

  • felsőoktatási intézményben

 

Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.

 

0084 kód

Tanulmányi terület: TURISZTIKA ÁGAZATI OKTATÁS

Képzés időtartama: 4 év + érettségi után 1 év

9-12. évfolyamon közismereti képzés, szakmai elméleti és gyakorlati oktatás (40-60%).

  1. évfolyam befejezésével közismereti és szakmai érettségi vizsga

Megszerezhető szakképesítés: érettségivel 52 812 01 Szállodai recepciós

Továbbtanulási lehetőség:

  • + 1 év érettségi után: 13. évfolyam elvégzésével újabb OKJ bizonyítvány szerezhető:

54 812 03 Turisztikai szervező, értékesítő.

  • felsőoktatási intézményben

 

Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs.

 

SZAKKÖZÉPISKOLA

A szakiskolák helyébe lépő szakközépiskolákban az első három év után szakmai vizsgát tehetnek a diákok, majd további két év alatt felkészülhetnek az érettségire.

0082 kód

Tanulmányi terület: PINCÉR

Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.

Kimenet: OKJ 34 811 03 Pincér szakképesítés

Képzés időtartama: 3 év

0083 kód

Tanulmányi terület: SZAKÁCS

Felvétel: a tanulmányi eredmények alapján, felvételi nincs egészségügyi és pályaalkalmassági követelményeknek való megfelelés szükséges.

Kimenet: OKJ 34 811 04 Szakács szakképesítés

Képzés időtartama: 3 év

 

Gyakorlatorientált oktatás:

Egészségügy: saját „tankórház” – demonstrációs terem, elsősegélynyújtás, babysitter-vizsga lehetősége, csecsemő- és kisgyermekgondozás, szakmai és nyári gyakorlat (rendelőintézet, kórház, bölcsőde, idősek otthona).

Vendéglátóipar: ételkészítés, felszolgálás, értékesítés, terítés, éttermi kínálat tervezése, rendezvényszervezés, marketing, szakmai és nyári gyakorlat
(vendéglátó egységek).
Két idegen nyelv, üzleti idegen nyelv.

Turisztika: vendégfogadás, üzleti protokoll, marketing, turisztikai vállalkozások, szállodai tevékenységek, szállodai kommunikáció

Két idegen nyelv, szakmai idegen nyelv.

 

MIÉRT VÁLASZD A KOSSUTHOT?

  • Nincs felvételi vizsga!
  • Frekventált, belvárosi helyszín, könnyen megközelíthető!
  • Diákcentrikus légkör!
  • Családias környezet, segítő, támogató, türelmes tanári kar!
  • Ingyenes korrepetálási lehetőség!
  • Szakmai versenyek, rendezvények, tréningek, utazások, kiállítások!
  • Ingyenes szakmaszerzési lehetőség!
  • Piacképes szakmai ismeret!
  • Tanulmányi ösztöndíj a hiányszakmákban!
  • Emelt szintű érettségi felkészítés a felsőoktatási továbbtanulás érdekében!

Továbbtanulási kínálatunk intézményünkben

ingyenes nappali / esti tagozatos  felnőttoktatás keretében

  • Gyakorló ápoló OKJ 54 723 02
  • Ápoló OKJ 55 723 01
  • Szakács OKJ 34 811 04
  • Vendéglátásszervező OKJ 54 811 01
  • Vendéglátó-üzletvezető OKJ 35 811 02
  • Idegenvezető OKJ 54 812 01

A program letölthető változata (pdf)